image Strona poczÂątkowa       image Ecma 262       image balladyna_2       image chili600       image Zenczak 2       image Hobbit       

Podstrony

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

- i smacznego.
20
Wdrówka 40  Smak Szampanii
[ zupa z kapusty i boczku ] [ salata z boczkiem i grzankami ] [ raki w szampanie ]
zupa z kapusty i boczku
Sk"adniki:
- kapusta wloska (mediolanska) - 1 szt.
- gotowane ziemniaki - 6 szt.
- boczek wedzony  25 dag
- godziki - 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- sól, pieprz
- oliwa
Plan dzia"ania:
- wierzchnie licie kapusty wyrzucamy, wycinamy glab i kapuste tniemy na wiartki.
- Wrzucamy kapuste do garnka z woda, boczek w caloci, ziemniaki i cebul w plasterkach.
- Doprawiamy godzikami, sola i pieprzem. [godzików nie wiecej niz 2 szt].
- Gotujemy wszystko na ma"ym ogniu okolo 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyciagamy boczek na deske i kroimy cz na kawa"ki [nie za ma"e], z których po podsmaeniu wyjda skwarki.
- Skwarki do zupki i smacznego.
salata z boczkiem i grzankami
Sk"adniki:
- salata  endywia kedzierzawa - 1 szt. [to taka postrzepiona ]
- boczek  10 dag
- pieczywo bia"e - 1 bagietka
- oliwa - 2 "yki
- pieprz, sól
- czosnek - 2 zbki
- ocet winny
- musztarda ostra - 2 "yki
Plan dzia"ania:
- salate rwiemy na kawa"ki i wrzucamy do miski.
- W tym czasie na jedenj patelni smaymy boczek w kostke, tak aby powstaly skwarki,
- a na drugiej smaymy bagietke w kawa"eczkach (grzanki).
- Nastepnie przygotowujemy sos: gnieciony czosnek mieszamy z niewielka ilocia octu winnego, musztarda i prodsmaamy.
- ciagamy patelnie z ognia i gdy bedzie letnia dodajemy oliwe powoli, (aby si nie zway"o) stale mieszajc, tak aby powstal jednorod-
ny sos.
- Sos dodajemy do salaty i mieszamy z grzankami.
- Wszystko posypujemy skwarkami.
- Zamiast grzanek mona uzyc smaonych ziemniaków w kawa"kach.
raki w szampanie
Sk"adniki:
- raki - 1,5 kg
- oliwa
- koniak - 1 kieliszek
- czosnek - 1 zabek
- szampan - 0,5 but.
- sól, bia"y pieprz
- natka pietruszki
- mas"o - 6 "yek
Plan dzia"ania:
- raki mujemy i wyciagamy czarna zylke niejadalna.
- raki z dodatkiem soli i bia"ego pieprzu podsmaamy na oliwie, az zczerwienieja:).
- W tym momencie wlewamy koniak i podpalamy.
- Jak si wypali to posypujemy natka pietruszki i zalewamy szampanem.
- Kilka minut dusimy.
- Wrzucamy 2-3 "yki masla i jak si rozpuci to wyciagamy "yka cedzakowa do naczynia.
- Teraz czas na sos.
- Przelewamy zawarto patelni do garnka ma"ego i dodajemy 2 "yki masla, podgrzewamy i polewamy raki, posypujemy je natka pie-
truszki
21
Wdrówka 43  Boe narodzenie ze smakiem
[ Kapusta z grochem ] [ Fasolka ze liwkami ] [ G na kwanicy ] [ Knedelki z makiem ]
kapusta z grochem
Sk"adniki:
- 1 kg  kapusty kiszonej,
- 0,5 kg  grochu ca"ego,
- 2  marchewki,
- 1  pietruszka,
- 1  cebula,
- 1  "yka mas"a,
- 1  "yka mki,
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- groch dzie wczeniej namoczony wk"adamy do garnka z wod z moczenia i dodajemy ok. 1/2 l wody,
- do drugiego garnka wk"adamy do wrzcej wody kapust z jarzynami z listkiem, marchewk, pietruszk, ziele angielskie i gotujemy,
- po zagotowaniu kapust przecedzamy do drugiego garnka wod z kapusty odstawiamy np. na kwanic, dodajemy groch z wod
na wierzch kapusty, solimy i pieprzymy. (mona do kapusty doda zasmak na boczku) wszystko mieszamy.
fasolka ze liwkami
Sk"adniki:
- 0,5 kg  fasoli Jasiek  redniej wielkoci,
- 0,5 kg  liwek,
- kilka godzików,
- sól, cukier
Plan dzia"ania:
- namoczon wczeniej fasolk Ja-drobn wrzucamy do garnka razem z wod, w której si moczy"a i gotujemy,
- liwki  bez pestek, suszone dodajemy ju do gotujcej si wody,
- dodajemy do nich 2 "yki cukru i 3-5 godzików,
- a do fasoli, gdy bdzie podgotowana soli.
- gdy wszystko jest mikkie "czymy ze sob.
g na kwanicy
Sk"adniki:
- 0,5  gsi,
- 0,5 kg  kiszonej kapusty,
- 2  marchewki,
- 1  pietruszka,
- 1  cebula,
- 3-4  grzyby suszone,
- 2-3 licie laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- g pokroi i w"oy do garnka z wod gotujc doda warzywa, li laurowy, 3 ziarenka ziela
- angielskiego, posoli i przykry do zagotowania,
- w drugim garnku gotujemy we wrzcej wodzie kapust kiszon pod przykryciem, [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kskarol.keep.pl