Podstrony
|
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
- i smacznego. 20 Wdrówka 40 Smak Szampanii [ zupa z kapusty i boczku ] [ salata z boczkiem i grzankami ] [ raki w szampanie ] zupa z kapusty i boczku Sk"adniki: - kapusta wloska (mediolanska) - 1 szt. - gotowane ziemniaki - 6 szt. - boczek wedzony 25 dag - godziki - 2 szt. - cebula - 2 szt. - sól, pieprz - oliwa Plan dzia"ania: - wierzchnie licie kapusty wyrzucamy, wycinamy glab i kapuste tniemy na wiartki. - Wrzucamy kapuste do garnka z woda, boczek w caloci, ziemniaki i cebul w plasterkach. - Doprawiamy godzikami, sola i pieprzem. [godzików nie wiecej niz 2 szt]. - Gotujemy wszystko na ma"ym ogniu okolo 1,5 godziny. - Po tym czasie wyciagamy boczek na deske i kroimy cz na kawa"ki [nie za ma"e], z których po podsmaeniu wyjda skwarki. - Skwarki do zupki i smacznego. salata z boczkiem i grzankami Sk"adniki: - salata endywia kedzierzawa - 1 szt. [to taka postrzepiona ] - boczek 10 dag - pieczywo bia"e - 1 bagietka - oliwa - 2 "yki - pieprz, sól - czosnek - 2 zbki - ocet winny - musztarda ostra - 2 "yki Plan dzia"ania: - salate rwiemy na kawa"ki i wrzucamy do miski. - W tym czasie na jedenj patelni smaymy boczek w kostke, tak aby powstaly skwarki, - a na drugiej smaymy bagietke w kawa"eczkach (grzanki). - Nastepnie przygotowujemy sos: gnieciony czosnek mieszamy z niewielka ilocia octu winnego, musztarda i prodsmaamy. - ciagamy patelnie z ognia i gdy bedzie letnia dodajemy oliwe powoli, (aby si nie zway"o) stale mieszajc, tak aby powstal jednorod- ny sos. - Sos dodajemy do salaty i mieszamy z grzankami. - Wszystko posypujemy skwarkami. - Zamiast grzanek mona uzyc smaonych ziemniaków w kawa"kach. raki w szampanie Sk"adniki: - raki - 1,5 kg - oliwa - koniak - 1 kieliszek - czosnek - 1 zabek - szampan - 0,5 but. - sól, bia"y pieprz - natka pietruszki - mas"o - 6 "yek Plan dzia"ania: - raki mujemy i wyciagamy czarna zylke niejadalna. - raki z dodatkiem soli i bia"ego pieprzu podsmaamy na oliwie, az zczerwienieja:). - W tym momencie wlewamy koniak i podpalamy. - Jak si wypali to posypujemy natka pietruszki i zalewamy szampanem. - Kilka minut dusimy. - Wrzucamy 2-3 "yki masla i jak si rozpuci to wyciagamy "yka cedzakowa do naczynia. - Teraz czas na sos. - Przelewamy zawarto patelni do garnka ma"ego i dodajemy 2 "yki masla, podgrzewamy i polewamy raki, posypujemy je natka pie- truszki 21 Wdrówka 43 Boe narodzenie ze smakiem [ Kapusta z grochem ] [ Fasolka ze liwkami ] [ G na kwanicy ] [ Knedelki z makiem ] kapusta z grochem Sk"adniki: - 1 kg kapusty kiszonej, - 0,5 kg grochu ca"ego, - 2 marchewki, - 1 pietruszka, - 1 cebula, - 1 "yka mas"a, - 1 "yka mki, - sól, pieprz Plan dzia"ania: - groch dzie wczeniej namoczony wk"adamy do garnka z wod z moczenia i dodajemy ok. 1/2 l wody, - do drugiego garnka wk"adamy do wrzcej wody kapust z jarzynami z listkiem, marchewk, pietruszk, ziele angielskie i gotujemy, - po zagotowaniu kapust przecedzamy do drugiego garnka wod z kapusty odstawiamy np. na kwanic, dodajemy groch z wod na wierzch kapusty, solimy i pieprzymy. (mona do kapusty doda zasmak na boczku) wszystko mieszamy. fasolka ze liwkami Sk"adniki: - 0,5 kg fasoli Jasiek redniej wielkoci, - 0,5 kg liwek, - kilka godzików, - sól, cukier Plan dzia"ania: - namoczon wczeniej fasolk Ja-drobn wrzucamy do garnka razem z wod, w której si moczy"a i gotujemy, - liwki bez pestek, suszone dodajemy ju do gotujcej si wody, - dodajemy do nich 2 "yki cukru i 3-5 godzików, - a do fasoli, gdy bdzie podgotowana soli. - gdy wszystko jest mikkie "czymy ze sob. g na kwanicy Sk"adniki: - 0,5 gsi, - 0,5 kg kiszonej kapusty, - 2 marchewki, - 1 pietruszka, - 1 cebula, - 3-4 grzyby suszone, - 2-3 licie laurowe, - kilka ziaren ziela angielskiego, - sól, pieprz Plan dzia"ania: - g pokroi i w"oy do garnka z wod gotujc doda warzywa, li laurowy, 3 ziarenka ziela - angielskiego, posoli i przykry do zagotowania, - w drugim garnku gotujemy we wrzcej wodzie kapust kiszon pod przykryciem,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plkskarol.keep.pl
|