Podstrony
|
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ÿþWino Winogronowe Przepis nr. 01 W Polsce winogrona dojrzewajÄ… tylko przy bardzo korzystnych warunkach, dlatego najlepiej nie fermentować czystego moszczu winogronowego (jak w krajach winiarskich), lecz do soku dodać odpowiedniÄ… ilość wody i cukru. Należy zmiażdżyć winogrona, nalać na nie 1/3 przepisanej iloÅ›ci wrzÄ…cej wody, po ochÅ‚odzeniu dodać zaczynu drożdżowego, po dniu przecedzić, na miazgÄ™ nalać 1/3 przepisanej letniej wody, po dniu odcedzić, uzyskany roztwór dolać do pierwszego w baniaku, na pozostaÅ‚Ä… miazgÄ™ dolać ostatniÄ… część przepisanej letniej wody, po dniu scedzić, miazgÄ™ wygnieść, w uzyskanym roztworze na gorÄ…co rozpuÅ›cić przepisany cukier i po ochÅ‚odzeniu dolać do baniaka, dodać pożywki i fermentować. PrzykÅ‚ady na 10l wina: wino 9% wino 11% - 12% wino 17% 5kg winogron 5,5kg winogron 6kg winogron 1,2kg cukru 1,5kg cukru 2,6kg cukru 6,5l wody 5,5l wody 5l wody 3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki Winogrona czerwone tylko wtedy nadadzÄ… winu kolor, gdy miazgÄ™ przefermentujemy przez co najmniej kilka (do 10) dni. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Wino nr. 01 Wino Winogronowe Plik pobrany ze strony http://www.ksiazki4u.prv.pl lub www.wszystko-co-najlepsze.prv.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plkskarol.keep.pl
|