image Strona poczÂątkowa       image Ecma 262       image balladyna_2       image chili600       image Zenczak 2       image Hobbit       

Podstrony

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

ÿþWino Winogronowe
Przepis nr. 01
W Polsce winogrona dojrzewajÄ… tylko przy bardzo korzystnych warunkach, dlatego najlepiej nie
fermentować czystego moszczu winogronowego (jak w krajach winiarskich), lecz do soku dodać
odpowiednią ilość wody i cukru.
Należy zmiażdżyć winogrona, nalać na nie 1/3 przepisanej ilości wrzącej wody, po ochłodzeniu dodać
zaczynu drożdżowego, po dniu przecedzić, na miazgę nalać 1/3 przepisanej letniej wody, po dniu
odcedzić, uzyskany roztwór dolać do pierwszego w baniaku, na pozostałą miazgę dolać ostatnią
część przepisanej letniej wody, po dniu scedzić, miazgę wygnieść, w uzyskanym roztworze na gorąco
rozpuścić przepisany cukier i po ochłodzeniu dolać do baniaka, dodać pożywki i fermentować.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% wino 11% - 12% wino 17%
5kg winogron 5,5kg winogron 6kg winogron
1,2kg cukru 1,5kg cukru 2,6kg cukru
6,5l wody 5,5l wody 5l wody
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
Winogrona czerwone tylko wtedy nadadzÄ… winu kolor, gdy miazgÄ™ przefermentujemy przez co
najmniej kilka (do 10) dni.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino nr. 01
Wino Winogronowe
Plik pobrany ze strony
http://www.ksiazki4u.prv.pl
lub
www.wszystko-co-najlepsze.prv.pl [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kskarol.keep.pl