Podstrony
|
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
się pod przykryciem we własnym sosie, powoli. Gdy są miękkie podprawia się najczęściej zawiesiną z mąki i śmietany, doprawia do smaku solą i pieprzem. Do duszenia nadają się grzyby gorszej jakości, mniej jędrne, połamane. Pieczeniu poddaje się najczęściej kapelusze grzybów z nadzieniem lub bez, piecze się na ruszcie lub w piekarniku. Do pieczenia nadają się du\e dorodne, kapelusze. Podaje się je jako gorące zakąski. Obróbkę cieplną grzybów przeprowadza się krótko, pod przykryciem, w naczyniach emaliowanych nie obitych lub ze stali nierdzewnej, przyprawia się na końcu lub po obróbce termicznej. Potrawy z grzybów podawane są najczęściej jako: - zakąski 50 100 g na porcję - dodatki do drugich dań 50 100 g na porcję, - dania obiadowe z ziemniakami i surówkami, - dania kolacyjne z pieczywem. 4.8.2. Pytania sprawdzające Odpowiadając na pytania, sprawdzisz, czy jesteś przygotowany do wykonania ćwiczeń. 1. W jaki sposób przeprowadza się obróbkę wstępną grzybów świe\ych i suszonych? 2. Jakie zastosowanie mają grzyby w sporządzaniu potraw? Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego 56 3. Jaki znasz asortyment potraw z grzybów? 4. Jakie są sposoby podawania potraw z grzybów? 4.8.3. wiczenia wiczenie 1 Przeprowadz ocenę jakości pieczarek, zwracając uwagę na: świe\ość, wygląd, barwę, zapach i posortuj na grupy z przeznaczeniem na następujące potrawy: pieczarki nadziewane, pieczarki sma\one, pieczarki duszone, ewentualnie nie nadające się do przerobu odrzuć. Sposób wykonania ćwiczenia Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś: 1) zapoznać się z techniką wykonania podanych potraw, 2) dokonać oceny wyglądu grzybów, 3) odrzucić grzyby nie nadające się do przerobu, 4) podzielić grzyby na grupy, zgodnie z przeznaczeniem. Wyposa\enie stanowiska pracy: - pieczarki, - zestaw receptur na potrawy z grzybów, - miski i pojemniki wiczenie 2 Sporządz pieczarki nadziewane według podanej receptury i dobierz sposób podania. Sposób wykonania ćwiczenia Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś: 1) przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia oraz podaną recepturę, 2) zaplanować kolejność czynności, 3) przygotować stanowisko pracy, dobrać, sprzęt i narzędzia pracy, 4) odwa\yć surowce, 5) sporządzić potrawę zgodnie z recepturą, 6) wyporcjować estetycznie, 7) dokonać oceny organoleptycznej wykonanej potrawy, 8) zaprezentować na forum grupy potrawę i przedstawić swoją ocenę, 9) uporządkować stanowisko pracy. Wyposa\enie stanowiska pracy: - poradnik dla ucznia, - receptura na pieczarki nadziewane, - surowce zgodnie z recepturą, - sprzęt, narzędzia i urządzenia potrzebne do przygotowania potrawy, - zastawa stołowa. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego 57 wiczenie 3 Sporządz potrawę z grzybów sma\onych według wybranej receptury, sprawdz wydajność (1 porcja powinna wa\yć 100 g) i dobierz dodatek. Sposób wykonania ćwiczenia Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś: 1) przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, 2) wyszukać z dostępnych zródeł recepturę na potrawę sma\oną z grzybów, 3) zaplanować kolejność wykonywanych czynności, 4) przygotować stanowisko pracy, dobrać, sprzęt i narzędzia pracy, 5) odwa\yć surowce, 6) sporządzić potrawę zgodnie z recepturą, 7) wyporcjować estetycznie i sprawdzić wydajność, 8) dokonać oceny organoleptycznej wykonanej potrawy, 9) zaprezentować potrawę na forum grupy, 10) w przypadku wystąpienia wad wyrobu, wskazać przyczyny ich powstania, 11) uporządkować stanowisko pracy. Wyposa\enie stanowiska pracy: - poradnik dla ucznia, - receptura na pieczarki sma\one, - surowce zgodnie z recepturą, - sprzęt, narzędzia i urządzenia potrzebne do przygotowania potrawy, - zastawa stołowa. wiczenie 4 Sporządz kotlety z grzybów suszonych według wybranej receptury oraz zaplanuj dodatek witaminowo-mineralny oraz dobierz sposób podania. Sposób wykonania ćwiczenia Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś: 1) przeczytać materiał nauczania z poradnika dla ucznia, 2) wyszukać recepturę z dostępnych zródeł, 3) dobrać dodatek witaminowo-mineralny i wyszukać recepturę, 4) zaplanować kolejność wykonywanych czynności, 5) przygotować stanowisko pracy, dobrać sprzęt i narzędzia pracy, 6) odwa\yć surowce, 7) sporządzić potrawę i dodatek zgodnie z recepturą, 8) wyporcjować estetycznie, 9) dokonać oceny organoleptycznej wykonanych kotletów, 10) zaprezentować potrawę na forum grupy, 11) w przypadku wystąpienia wad wyrobu wskazać przyczyny ich powstania, 12) uporządkować stanowisko pracy. Wyposa\enie stanowiska pracy: - poradnik dla ucznia, - receptura na kotlety sma\one z grzybów suszonych, Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego 58 - surowce zgodnie z recepturą, - sprzęt, narzędzia i urządzenia potrzebne do przygotowania potrawy, - zastawa stołowa. wiczenie 5. Sporządz posiłek obiadowy składający się z zakąski z grzybów, potrawy zasadniczej z warzyw z dodatkiem skrobiowym (ziemniaki) oraz warzyw surowych i deseru owocowego. wiczenie wykonaj w zespole czteroosobowym metodą projektów. Sposób wykonania ćwiczenia Aby wykonać ćwiczenie, powinieneś:
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plkskarol.keep.pl
|