Podstrony
|
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
korektÄ™ jego skÅ‚adu chemicznego (cukru, kwasowoÅ›ci, SO ). ChcÄ…c uzyskać dobrej jakoÅ›ci wino należy 2 te zabiegi przeprowadzać bardzo ostrożnie, najlepiej opierajÄ…c siÄ™ na wynikach pomiarów: " zawartoÅ›ci lotnego SO 2 " zawartoÅ›ci cukrów " caÅ‚kowitej kwasowoÅ›ci " pH " proporcji kwasu winowego i kwasu jabÅ‚kowego Ze wzglÄ™du na zaÅ‚ożonÄ… objÄ™tość tekstu nie opisujemy tu metod wykonania wymienionych analiz, gdyż można je dość Å‚atwo znalezć w literaturze przedmiotu. Siarkowanie moszczu JeÅ›li miazga winogron zostaÅ‚a prawidÅ‚owo zasiarkowana przed tÅ‚oczeniem (patrz wyżej), to dodatek SO do Å›wieżo wyciÅ›niÄ™tego moszczu w zasadzie nie jest potrzebny. Natomiast dodatkowe siarkowanie 2 moszczu może być konieczne w przypadku: " użycia do wyrobu nadgniÅ‚ych i spleÅ›niaÅ‚ych winogron " dÅ‚ugiej maceracji miazgi " przerobu winogron w wyższej temperaturze " wystÄ…pienia symptomów zakażenia lub utlenienia moszczu (np. zapach aldehydu octowego, duże iloÅ›ci muszek-owocówek, brunatnienie) W takich przypadkach stosuje siÄ™ dawkÄ™ od 30 nawet do 100 mg/l SO , w zależnoÅ›ci od potrzeb. 2 Najlepiej wykonać siarkowanie po zmierzeniu stężenia wolnego SO , tak aby uzupeÅ‚nić je do poziomu 2 20 mg/l. " Uwaga: Należy raczej stosować jednorazowe, silniejsze siarkowanie miazgi przed fermentacjÄ…, niż rozbijać ten zabieg na dwa etapy, gdyż zwiÄ™ksza to proporcjÄ™ zwiÄ…zanego (nieaktywnego) SO w 2 stosunku do wolnego SO . 2 Samoczynne klarowanie moszczu (sedymentacja) Zwieżo wytÅ‚oczony moszcz zawiera fragmenty skórek, szypuÅ‚ek i liÅ›ci, pestki, pyÅ‚ z winnicy i transportu, etc. Zanieczyszczenia te stanowiÄ… zwykle 3 5% caÅ‚ego moszczu i powinny być czym prÄ™dzej usuniÄ™te, gdyż mogÄ… być przyczynÄ… zmian niekorzystnych dla aromatu i smaku przyszÅ‚ego wina. Podstawowym sposobem klarowania moszczu jest sedymentacja, czyli samoczynne osadzanie siÄ™ zanieczyszczeÅ„ na dnie zbiornika. W tym celu pozostawia siÄ™ moszcz w zbiorniku na ok. 8 12 godzin, a nastÄ™pnie Å›ciÄ…ga znad osadu. Zanieczyszczenia Å‚atwiej i szybciej osadzajÄ… siÄ™, gdy moszcz znajduje siÄ™ w zbiorniku wyższym i o mniejszej Å›rednicy, niż w niskim i szerokim, Å‚atwiej także jest z takiego zbiornika zlać wyklarowany moszcz nie wzburzajÄ…c osadu. Klarowaniu moszczu powinno siÄ™ odbywać w niezbyt wysokiej temperaturze, najlepiej w ok. 10 12°C. Klarowanie z użyciem bentonitu Podstawowym Å›rodkiem klarujÄ…cym stosowanym przy wyrobie wina jest bentonit. Jest to preparat sporzÄ…dzony z ilastej glinki, tzw. montmorillonitu, sprzedawany najczęściej w formie granulatu. Bentonit stosuje siÄ™ w przypadku trudnoÅ›ci z samoczynnym klarowaniem moszczu, a także do moszczy uzyskanych z winogron porażonych chorobami grzybowymi. W tym celu używa siÄ™ najczęściej uniwersalnych bentonitów sodowo-wapniowych. W przypadku moszczy o wyższej kwasowoÅ›ci i niższym pH ( które sÄ… wprawdzie mniej skuteczne w wiÄ…zaniu biaÅ‚ek i zanieczyszczeÅ„, ale tworzÄ… mniej osadu. Do klarowania moszczu stosuje siÄ™ bentonit w dawce 80 150 g na 100 l moszczu, w zależnoÅ›ci od stopnia zanieczyszczenia. Preparat bentonitu przed użyciem należy aktywować. W tym celu rozpuszczamy odmierzona dawkÄ™ preparatu w kilkakrotnie wiÄ™kszej iloÅ›ci wody i pozostawiamy na co najmniej kilka godzin (a najlepiej do nastÄ™pnego dnia), aż utworzy siÄ™ jednolita papka o konsystencji 23 żelu. Przygotowany preparat mieszamy najpierw z niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… moszczu a nastÄ™pnie wlewamy do caÅ‚ego zbiornika i mieszamy. Ważne jest równomierne rozprowadzenie bentonitu w caÅ‚ej objÄ™toÅ›ci klarowanego moszczu. Dalej postÄ™puje siÄ™ tak, jak przy samoczynnej sedymentacji moszczu. Stabilizacja biaÅ‚kowa moszczu Jednym z podstawowych zastosowaÅ„ bentonitu przy produkcji wina jest usuniÄ™cie nadmiaru tzw. niestabilnych biaÅ‚ek, które mogÅ‚yby pózniej wytrÄ…cać siÄ™ w butelce, powodujÄ…c mÄ™tnienie wina, biaÅ‚awy, mleczny osad lub w formie drobnych biaÅ‚ych pÅ‚atków. Nadmiar biaÅ‚ek najczęściej usuwa siÄ™ dopiero na dalszym etapie wyrobu, przy stabilizacji wina po fermentacji i obciÄ…gu. Jednak przy wyrobie win biaÅ‚ych nieraz poleca siÄ™ wykonać ten zabieg na etapie klarowania moszczu. DziÄ™ki wyższej kwasowoÅ›ci i niższemu pH dziaÅ‚anie bentonitu jest skuteczniejsze w moszczu, niż w winie. Dlatego jeÅ›li nawet nie mamy problemów z samoczynnym klarowaniem można zastosować niewielkÄ… dawkÄ™ 70 100 g bentonitu na 100 l moszczu w celu usuniÄ™cia nadmiaru biaÅ‚ek. Zabieg ten należy jednak wykonać ostrożnie, aby nie pozbawić moszczu aminokwasów i innych zwiÄ…zków azotowych, a także tiaminy (witaminy B1), niezbÄ™dnych do prawidÅ‚owego przebiegu fermentacji. Wprawdzie straty takie można wyrównać dodajÄ…c do moszczu przed fermentacjÄ… odpowiednie pożywki, jednak zbyt silne klarowanie może również spowodować bezpowrotnÄ… utratÄ™ pewnych aromatów i zmianÄ™ charakteru wina. Wzbogacanie (zwiÄ™kszenie zawartoÅ›ci cukru w moszczu) W naszych warunkach klimatycznych dość czÄ™sto zdarza siÄ™, że winogrona nie osiÄ…gajÄ… wystarczajÄ…cej zawartoÅ›ci cukru aby uzyskać odpowiednie stężenie alkoholu podczas fermentacji. W takim przypadku stosuje siÄ™ tak zwane wzbogacenie, czyli dosÅ‚odzenie moszczu przed fermentacjÄ…. Przy produkcji win biaÅ‚ych na niewielkÄ… skalÄ™ należy przyjąć, że do podniesienia stężenia alkoholu o 1% obj. potrzebne jest
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plkskarol.keep.pl
|